Poți să ai robotul „cu suflet”, cu condiția să nu faci amor cu el

de: Andrada Bonea
23 09. 2015

Dezvoltatorii lui Pepper spun că acesta e, în momentul de față, singurul robot care chiar poate citi emoțiile oamenilor. Prin urmare, ar fi drăguț din partea noastră să ținem cont și de ale lui.

Până la urmă, Pepper va merge într-o lume crudă, controlată de oameni (sic!). Pepper a fost creat de SoftBank, gigantul lumii telecom din Japonia şi de Aldebaran, o companie de robotică din Franţa. Are 120 de centimetri înălţime, o tabletă montată pe piept și o voce asemănătoare cu cea a unui copil. În principiu, Pepper poate vorbi despre orice, inclusiv vreme, fluctuaţii bursiere şi altele. Mai mult decât atât, e interactiv, face contact vizual şi simte omul.

Potrivit CEO-ului SoftBank, Masayoshi Son, Pepper e primul robot care poate citi emoţiile oamenilor. El adaugă o nouă dimensiune conceptului de robot humanoid. Practic, Pepper ştie să reacţioneze în faţa oamenilor, face glume, dansează şi cântă rap. De asemenea, analizează expresiile faciale, tonul vocii umane şi gesturile noastre, iar apoi reacţionează automat, folosindu-se de algoritmi. Costă aproximativ 1.600 de dolari, și se pare că acesta nu e singurul preț pe care îl plătești.

Se pare că nu poți avea simpaticul roboțel dacă nu ești de acord să nu îl supui la traume fizice. Prin urmare, se pare că e interzis să întreții relații sexuale cu el, nu ai voie să creezi aplicații cu aceeași tentă, și, de asemenea, nu îl poți programa să îi urmărească pe alții. Mai precis, clauza exactă stipulează că legea interzice să îl folosești pe Pepper cu „scop sexual sau să ai un comportament indecent față de el”, scriu cei de la CNET.

Evident, există roboți creați special pentru acest scop, dar Pepper nu e unul dintre ei. Poate o astfel de măsură sună absurd, dar să nu uităm că oamenii pot fi foarte creativi, și nu tot timpul într-un sens bun. Drept dovadă, cineva s-a gândit să reprogrameze tableta de pe pieptul lui Pepper, astfel încât să afișeze tot un piept, doar că de femeie.

E de înțeles de ce sunt îngrijorați cei de la Softbank, întrucât există oameni care percep umorul, dorința și toate emoțiile umane într-un mod diferit („diferit” fiind un eufemism în acest context). Pe de altă parte, nu ne e tocmai clar cum vor ști cei de la Softbank în ce activități se vor avânta viitorii proprietari de roboței cu emoție, dar sigur ar fi interesant să aflăm.